Gerookte Wilde Ganzenborst

Voorbereiding

Als allereerst is het zaak om de ganzen te slachten, gelukkig kan de Hot Bandit goed omgaan met een mes. De ganzenborstjes werden met grote precisie verwijderd uit de ganzen, zoals hier onder te zien is.

Als eerste maken we de borst open met een scherp mes

Hier zien we de ganzenborstjes, nu is het nog een kwestie van deze uit te snijden.

Hot Bandit met de ganzen vriendjes op de foto

 

Nu we de ganzenborsten uit de ganzen hebben gehaald beginnen we met het bereiden van de ganzenborstjes. We hebben in totaal 8 ganzenborsten gerookt. vier hebben we gemarineerd met onderstaand recept en de andere vier hebben we gepekeld in een pekelbad. Hieronder staan de recepten:

Ingrediënten & Recept:

1. Gepekelde Ganzeborst

  • 4 Ganzenborsten
  • 2 Liter Water
  • 100 gram zout
  • 50 gram bruine suiker
  • 6 kruidnagels
  • 1/2 theelepel tijm
  • 1/2 theelepel rozemarijn
Voeg dit allemaal samen in een kom en roer het even goed door, leg hierna de ganzenborstjes er in voor ongeveer 12 uur.

2. Gemarineerde Ganzenborst

  • 1/2 Kopje sinaasappelsap
  • 1/3 kopje olijfolie
  • 1/3 kopje mosterd
  • 1/3 kopje bruine suiker
  • 1/4 kopje soja saus
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
Smeer het mengels over de ganzenborstjes heen en laat ze hier ongeveer 10-12 uur in staan.

Bereiding

Hierboven zijn de ganzenborstjes te zien. Links de gemarineerde en rechts de gepekelde die net uit het pekelbad worden gehaald.

Het is nu tijd om de rookton aan te steken. Dit keer maken we ook gebruik van kolen om de rookton op een goede temperatuur te krijgen.

Hang de ganzenborstjes in de rookton

Hot Bandit doet zijn naam eer aan en stookt het vuur ook dit keer weer goed op

Na ongeveer 1 uurtje zijn de ganzenborsten bijna klaar. We hebben de temperatuur bijna het gehele uur rond de 100 graden gehouden. Zorg er voor dat het niet te koud word in de ton, het vlees moet wel goed garen. Het moet echter ook niet te lang garen, anders verlies de ganzenborst zijn roze kleur.

Haal de ganzenborstjes uit de ton en verpak ze per stuk in folie. Laat ze hier nog even 15minuten nagaren.

Gepekelde Ganzenborst

Gemarineerde Ganzenborst

Snij de ganzenborst in dunne plakjes.

Eet Smakelijk!

 

Hot Bandit & Cold Smokey

Leave a Reply