BBQ gerookte beenham met gepofte aardappelen

Ingrediënten:

  • 2 Stuks beenham naturel
  • Peperkorrels
  • Peper
  • Olijfolie
  • Appelboom hout
  • Aardappelen

Voorbereiding

Leg de stukken appelhout circa 2 uur van te voren in een bak met water

Bereidingswijze

Begin als eerste om de kolen op te warmen van de barbecue, het makkelijkste is om dit te doen met een BBQ starter.

Wikkel een aantal aardappelen in aluminium folie (gewassen maar met schil).

Pak de 2 stukken beenham uit, leg deze op een snijplank of een stuk folie. Breng met de pepermolen een dunne laag peper aan op beide kanten. Leg daarna de beenham met de bovenkant naar boven op een stuk folie. Pak een hand vol peperkorrels en kneus deze lichtjes fijn. Pak de olijfolie en besprenkel de beenham aan de bovenkant lichtjes met de olijfolie. Smeer hierover de gekneusde peperkorrels.

 

Het is nu tijd om de bbq gereed te maken. Leg de kolen (Als het goed is hebben deze nu een grijze laag), aan beide kanten van de Weber neer, zodat er in het midden een lekbak kan staan. Breng een aantal natte stukken appelhout aan op de gloeiende kolen. Het begint nu te roken in de bbq en er zal ook wat as naar boven komen. Wacht ongeveer 30 seconden voordat het vlees in de buurt komt, om te voorkomen dat er as op komt.

 

Leg de stukken beenham in het midden van de barbecue neer. Doe de deksel van de weber dicht en zet de ventilatie beneden een klein stukje open, boven moet de ventilatie geheel openstaan. Met ongeveer 1 a 1,5 uur is de beenham gereed. Meet om het half uur de kerntemperatuur op van de beenham deze moet circa 60-65 graden zijn. Leg na ongeveer 10-20 minuten de aardappelen met aluminium folie op de bbq. Deze zijn ongeveer gelijk klaar als de beenham ook zijn kerntemperatuur heeft bereikt.

Haal de beenhammetjes eraf zodra deze de kerntemperatuur bereikt hebben. Wikkel ze nog even in in aluminium folie (glimmende kant naar binnen) , en wacht ongeveer 10-15 minuten. Dit zorgt er voor dat de sappen in de beenham zich nog even goed verspreiden.

 

 

Serveer de plakjes beenham met een gepofte aardappel met een klein beetje zout. Dit kan men er zelf overheen strooien als de aardappel ontdaan is van de schil.

 

Leave a Reply